Top 11 quick wins voor een duurzamer lab
In deze blog leest u alles over duurzame verbeteringen die u in uw laboratorium kunt aanbrengen. Met enige moeite en een kleine investering kunt u al grote resultaten behalen. Elke vrijdag publiceren we een quick win. Blijf ons volgen voor de volledige top 11 quick wins.
11. Maximaliseer transport
Slim inkopen van goederen voorkomt niet alleen dat er consumables en apparaten in uw magazijn blijven liggen of dat producten over hun houdbaarheidsdatum gaan, maar het voorkomt ook dat u te vaak een vrachtwagen voor de deur heeft staan. Dus door uw aankopen te optimaliseren, kunt u transport maximaliseren en afval reduceren, waardoor u uiteindelijk uitstoot van CO2 kunt minimaliseren.
Het combineren van transport van consumables en apparatuur is zeer efficiënt en duurzaam, zeker bij het vervoer van samples bij extreem lage temperaturen. Ga ook bij uw bedrijf eens na of het inkomende en uitgaande transport volledig geoptimaliseerd is.
10. Overweeg groenere alternatieven
Bij vele apparaten en consumables zijn er alternatieven te vinden die duurzamer zijn. Maak als bedrijf bewuste en goed doordachte keuzes in het aanschaffen van nieuwe apparatuur. Overweeg niet alleen de prijs, maar ook wat voor impact uw aanschaf op het milieu heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van labels met inkt en lijm om uw samples traceerbaar te maken. Maar u kunt ook kiezen voor de laserapparatuur van AFYS3G, die op de vlakken van uw consumables alles kunt laseren wat u maar wilt. Hiermee hoeft u nooit meer gebruik te maken van labels die wellicht van uw sample buis kunnen vallen. Dit komt vaak voor in laboratoria door de lagere temperaturen of door gebruik van chemicaliën die de lijm van labels oplossen. Dan weet u niet meer wat er in welke buis zit opgeslagen en kunt u uw waardevolle samples en de consumables niet meer gebruiken.
Let wel op dat niet ieder duurzaam alternatief ook goed is voor de kwaliteit van uw onderzoek. Het kan namelijk voorkomen dat een duurzaam alternatief niet aan uw kwaliteitseisen voldoet. Het is daarom altijd noodzakelijk om een sample of een demo aanvraag te doen van alle opties op de markt en te kijken naar welke het meest geschikt is voor uw werkomgeving. Bent u niet zeker welke oplossing het beste is voor uw situatie? Neem gerust contact op met één van onze specialisten.
9. Verpakking reduceren of verduurzamen
De verpakkingen van consumables en apparatuur kan in vele gevallen verduurzaamd worden. Een goed voorbeeld is het gebruik van kartonnen verpakkingen in plaats van plastic verpakkingen. Kartonnen verpakkingen kunnen eenvoudiger gerecycled worden. Komt karton onverhoopt toch in de natuur dan, vergaat het volledig en snel. U kunt bij onze pipettips van Capp kiezen welke verpakking het meest geschikt is voor u: een kartonnen verpakking of de standaard plastic verpakking.
Om zelf een impact te maken op de verpakking van verschillende producten, kunt u kiezen voor leveranciers die duurzame verpakkingen gebruiken. Bij NBS Scientific gaan we ook voor de meest ecologische verpakking. Wij hergebruiken dozen, ook van andere leveranciers. Deze dozen voorzien wij dan van een gerecyclede sticker, zodat u herkent dat de doos is hergebruikt. Ook onze tape is extra sterk, zodat we minder tape hoeven te gebruiken. Verder maken we gebruik van papieren opvulling, zodat uw producten veilig vervoerd kunnen worden. Kortom, bij NBS Scientific kunt u ervan uit gaan dat we onze zendingen op de meest ecologische manier versturen.
8. Correcte afvalscheiding
Een uitstekende quick-win is het grondig scheiden van de verschillende typen plastics. U kunt op de verpakking of online vinden welke plastic soorten er zijn gebruikt. Na iedere recycling van plastic, worden plastics minder sterk. Laboratorium consumables zijn (vaak) gemaakt van één van de sterkste plastic soort. Dit garandeert niet alleen dat ze contaminatie vrij zijn, maar ook bestand tegen extreem lage tempraturen en verschillende stoffen. Van deze plastics kunnen door recycling producten gemaakt worden die net iets lager op de sterkte schaal zitten, zoals bijvoorbeeld speelgoed. Plastic van speelgoed kan vervolgens gerecycled worden in plastic verpakkingen voor bijvoorbeeld voor voeding. Deze plastic verpakkingen kunnen daarna weer gerecycled worden in plastic afval zakken, die zich bevinden op de laatste levenscyclus van plastic. Door verschillende plastic van verschillende gradaties te combineren gaat de algemene kwaliteit dus sterk achteruit. Het is dus noodzakelijk om plastic afval goed te scheiden.
Er zijn verschillende initiatieven die graag laboratorium-kwaliteit plastic verzamelen om daar vervolgens nog mooie producten van te kunnen maken. Zo worden bijvoorbeeld oude (laboratorium) koelkasten omgezet in speelgoed. Ga na of er bij u in de buurt duurzame initiatieven zijn die goed omgaan met gescheiden plastic afval.
7. Groene energie
Een voor de hand liggende quick-win is de investering in groene energie. De vele apparaten in een laboratorium verbruiken nou eenmaal veel energie. Door over te stappen naar groene energie draagt uw bedrijf bij aan een beter milieu. U kunt bij u energieleverancier nagaan wat de mogelijkheden zijn.
Wist u dat NBS Scientific volledig op groene energie draait? Zo kunnen de elektrische auto’s van onze medewerkers met schone energie worden opgeladen. Ook selecteren wij onze leveranciers op basis van hun duurzaamheidsbeleid. Een goed voorbeeld hiervan is CAPP. Niet alleen bieden zij duurzame producten, zoals de Capp Ecopipette, maar tevens draait de fabriek van CAPP volledig op groene energie.
6. Afsluiten van apparatuur
Het uitschakelen van apparatuur dat niet gebruikt wordt, kan behoorlijk wat energie besparen. Deze quick-win ligt misschien wat voor de hand, maar in een laboratoriumomgeving met een hoge doorloopsnelheid wordt dit punt vaak over het hoofd gezien. Er bestaan slimme machines die vanzelf afschakelen als ze klaar zijn. Zo kan de SPL Guard Arizona stoppen met het ontdooien van uw samples wanneer deze de juiste temperatuur heeft bereikt. Mocht u apparatuur gebruiken die deze functie niet heeft, is raadzaam om met uw collega’s een protocol hiervoor op te stellen.
Let hierbij op dat ook in stand-by modus apparatuur nog stroom verbruikt. Vraag eerst aan uw leverancier of het veilig is deze apparaten volledig uit te zetten, ook vanwege eventuele updates die uitgevoerd kunnen worden. Let hierbij op dat het apparaat niet kort daarna weer aangezet dient te worden, want bij het aanzetten van een apparaat wordt tijdelijk meer stroom gebruikt. Gebruik hierbij de volgende vuistregels: een apparaat dat langer dan 5 minuten niet gebruikt gaat worden kan op stand-by. Een apparaat dat langer dan 15 minuten niet gebruikt gaat worden kan volledig worden uitgeschakeld.
5. Recyclen van consumables
Het hergebruiken van uw consumables is niet altijd mogelijk of rendabel. Echter zijn er ook situaties waarbij de plastic consumables niet schoon gemaakt hoeven te worden of waarbij een lichte schoonmaak al voldoende kan zijn om de consumables te hergebruiken. Ga samen met u collega’s na waar consumables hergebruikt kunnen worden om zo plastic afval te kunnen reduceren.
Zo werkt NBS Scientific bijvoorbeeld aan NovaWash. In dit programma maken we voor een selecte groep klanten de sample rekken/plates schoon. Ga met uw directe contact bij NBS Scientific na of NovaWash ook voor uw organisatie een rendabel effect heeft.
4. Consumables reduceren
Consumables, ook wel disposables genoemd, zijn materialen die eenmalig worden gebruikt. Na gebruik worden deze bij het afval geworpen. Omdat samples vaak worden blootgesteld aan verschillende stoffen en tempraturen moeten deze consumables vaak gemaakt zijn van een hoge kwaliteit plastic. Door steeds gebruik te maken van nieuwe consumables garandeert u dat deze contaminatie vrij zijn. Dit zorgt voor een grote berg plastic afval.
En uitstekende quick-win is het indien mogelijk verminderen van deze consumables. Er bestaan innovaties op de markt met het doel om het gebruik van consumables te reduceren. Denk bijvoorbeeld aan apparatuur dat gebruik kan maken van grotere volumes of weinig dead-volume, zodat u minder micro plates, tubes en pipettips hoeft te gebruiken. De nieuwe I.DOT van Dispendix is een perfect voorbeeld waarbij u veel minder gebruik hoeft te maken van plastic consumables om dezelfde nanoliter volumes te kunnen behalen.
3. Sample traceerbaarheid
Een veel voorkomende oorzaak van het hoge energieverbruik van de vriezer is het continue open en sluiten van de vriezerdeur. Als de deur al voor langer dan 2 minuten open staat, gaat de vriezer behoorlijk extra koelen en zal het aantal kWh dat de vriezer verbruikt drastisch verhogen. Daarom is het verminderen van het openen van de vriezer een must voor een groener laboratorium.
Er gaat veel tijd verloren bij het zoeken naar de juiste samples in de laboratoriumvriezer, waardoor de deur vaak onnodig open blijft staan. Een goede oplossing is zorgen voor de optimale traceerbaarheid van uw samples. Dit kan bereikt worden door het bijhouden van een Microsoft Excel sheet. Bij grotere hoeveelheden samples, is dit niet efficiënt. Daarom zijn de sample opslag rekken van Micronic voorzien van 1D barcodes. U kunt ook kiezen voor bottom coded en hybrid tubes, deze tubes hebben een 2D Data-Matrix code aan de onderkant. Door gebruik te maken van code scanners kunt u beide type codes uitlezen: rek- en buis scanners.
Zo kan u makkelijk bijhouden waar zich welke sample bevindt. Dit vermindert het openen van uw vriezer.
2. Sample opslag in rekken optimaliseren
Bij veel laboratoria valt er behoorlijk wat te winnen op gebied van ruimtelijke inrichting binnen de sample opslag rekken. Benut u namelijk niet de volledige ruimte in uw sample opslag buizen, dan is het aan te raden om een kleinere buis te overwegen. Onze sample opslag buizen van Micronic zijn in verschillende hoogtes en volumes te verkrijgen. Door gebruik te maken van lagere buisjes, kunt u eenvoudig gebruik maken van lagere rekjes. Ook kunt u gebruik maken van lagere dopjes, zo zijn er speciale low profile schroefdoppen waarmee tot 33% ruimte in de vriezer bespaard kan worden.
Dit wordt duidelijk in de onderstaande voorbeeld afbeelding.
Kortom om: door gebruik te maken van lagere buisjes en lagere dopjes, kunt u ook gebruik maken van lagere rekjes en dus meer rekjes in uw vriezer(s) kwijt.
Uiteraard kunt u de verschillende technieken combineren om zo een optimale sample opslag te creëren. Wilt u de optimale buis voor uw situatie berekenen? Gebruik dan de gratis sample tube configuratie wizard van Micronic.
1. Sample opslag in vriezers optimaliseren
Dat vriezers veel stroom verbruiken, wisten we al langer; de vriezer thuis gebruikt 24 uur per dag en het hele jaar door continue stroom om te koelen. Om zijn optimale tempratuur te kunnen behouden, vraagt hij ook nog eens een behoorlijk aantal kWh. Gemiddeld verbruikt een huishoudelijke vriezer 250 kWh per jaar. De huishoudelijke vriezers bereiken dan nog niet eens de temperaturen van de -80°C vriezers die zich in de meeste laboratoria en biobanken bevinden.
Het is daarom belangrijk om de plek in de vriezers te optimaliseren. Dit houdt in dat ieder plekje in de vriezers gevuld is en dat er geen tot zo min mogelijk leegtes ontstaan. Des te minder ruimte in de vriezers, des te minder stroom er per opgeslagen sample wordt verbruikt.
Als voorbeeld nemen we een vriezer met een totale capaciteit van 1000 sample tubes. Als we deze niet helemaal vullen, bijvoorbeeld voor 75%, resulteert dit in een vriezer die vele malen minder duurzaam is. Uiteraard moet de vriezer iets harder werken om een volledig gevulde vriezer koel te houden, maar dat weegt niet op tegen de besparing die u per sample tube kunt bereiken. In het onderstaande voorbeeld is de vriezer dus 2,73 Wh per sample tube zuiniger als deze helemaal gevuld is.
Om er zeker van te zijn dat uw bedrijf een optimale ruimte in de vriezers heeft, kunt u ook kijken naar de hoogte van de monsteropslaprekken. Micronic biedt monsterrekjes met verschillende hoogtes en ook verschillende deksels, afhankelijk van de grootte van de opslagbuis.
Bedankt voor het lezen van al onze quick-wins! Door ons te volgen op onze social media blijf je op de hoogte van toekomstige blogs. Volg ons op Linked-In of Twitter (X) om te weten wanneer we deze blogs hebben bijgewerkt!